Alergeny v potravinách
Označení alergenů používaných ve školní jídelně ZŠ Ústí nad Labem, Stříbrnická 3031/4, p.o.
Odvolání na legislativu :
- EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
- ČR – vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Seznam a číselné označení potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU
- obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- skořápkové plody a výrobky z něj - jedná se o všechny druhy ořechů
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sézam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Značení alergenů je jen informační požadavek.
Zákonné ustanovení určuje :
„Jasně a zřetelně označit“ strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomna, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Jídelna má pouze funkci informační.
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku. Přecitlivělost na některý alergen nelze spojovat s dietním stravováním.
Romana Sýkorová Mgr. Michal Ševcovic
Vedoucí šk. jídelny ředitel školy